- τριλοβίτες
- Απολιθωμένα καρκινοειδή, που έζησαν στις θάλασσες του παλαιοζωικού αι. Χάρη στον πλούτο των ειδών και των αντιπροσώπων τους και στη μικρή κάθετη εξέλιξή τους, παίζουν σημαντικό ρόλο ως καθοδηγητικά απολιθώματα του παλαιοζωικού. Βρίσκονται σε διάφορα στρώματα (ψαμμίτες, κοραλλιογενείς ασβεστόλιθους, μαύρους σχιστόλιθους) και αυτό αποδεικνύει ότι ήταν ικανοί να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε κατάσταση περιβάλλοντος.
Το σώμα των τ., μήκους 3-8 εκ., με σπάνιες εξαιρέσεις μέχρι 50-75 εκ., χωρίζεται εγκάρσια σε κεφαλή, θώρακα και πυγίδιο, ενώ κατά μήκος της ράχης και των δύο πλευρών· στην τριμερή αυτή διαίρεση του σώματος οφείλεται και η όνομασία τους. Για την ταξινόμησή τους σημαντικό χαρακτηριστικό αποτελεί η προσωπική ραφή, μια αύλακα που διατρέχει τις παρειές της κεφαλής. Το πυγίδιο, το άκρο δηλαδή του σώματος, διακρίνεται σε μικροπυγίδιο, ισοπυγίδιο ή μακροπυγίδιο, ανάλογα με το μέγεθός του σε σύγκριση με την κεφαλή. Παρά την εξάπλωσή τους σε όλη σχεδόν τη γήινη επιφάνεια, δεν βρέθηκαν μέχρι σήμερα τ. στις αποθέσεις της Ελλάδας.
Οι τριλοβίτες έχουν μεγάλη σημασία ως καθοδηγητικά απολιθώματα του παλαιοζωικού αιώνα. Στη φωτογραφία, το γένος Arianellus, του κάμβριου.
* * *οι, Ν(παλαιοντ.) απολιθωμένη ομοταξία αρθροπόδων, οι αντιπρόσωποι τής οποίας αναγνωρίζονται εύκολα από την χαρακτηριστική τους τριλοβωτή και τριμεταμερή μορφή.[ΕΤΥΜΟΛ. Αντιδάνεια λ., πρβλ. αγγλ. trilobite < τρίλοβος + κατάλ. -ίτης*. Η λ. μαρτυρείται από το 1867 στον Δαν. Πετρούλια].
Dictionary of Greek. 2013.